Viscositeit van Shampoo
Cosmetische producten hebben vaak verschillende rheologische eigenschappen. Dit is mede afhankelijk van de toepassing en de formulering. Een goed voorbeeld hiervan is de shampoo voor babies of volwassenen.

Shampoo wordt in het algemeen in vloeibare vorm gebruikt. Waarbij het vaak in gelvorm uit de fles komt en pas vloeibaar wordt wanneer het ingewreven wordt. De rheologische eigenschappen maken dit gedrag zichtbaar. In onderstaand experiment wordt de shampoo voor babies vergeleken met de shampoo voor volwassenen.


Apparatuur

Specificatie gebruikte apparatuur
Rheometer RM200
Meetsysteem MS-R3
Software Rheomatic-P
Temperatuur sturing EVA MS-R
Meetbereik 0,5 tot 200 s-1
Temperatuur 23 °C


Meetmethode

Het monster wordt in de MS-R3 meetcup gegoten. Vervolgens wordt het monster, met behulp van de EVA MS-R temperatuur controler, snel naar 23 °C gebracht. De vloeicurve wordt in de Rheomatic P software ingesteld op 0,5 tot 200 s-1 en gemeten met een RM200 rheometer.

Het resultaat laat de invloed zien van de afschuifsnelheid en de afschuifkracht op de shampoo. Indien de vloeicurve een rechte lijn beschrijft en door nul gaat, wordt het product een Newtonse vloeistof genoemd. Vloeistoffen worden psuedoplastische of shear tinning genoemd wanneer de viscositeit afneemt bij toenemende afschuifsnelheid.


Resultaat

De twee shampoos laten een duidelijk verschillende rheologie zien. De baby shampoo houdt dezelfde viscositeit ongeacht de kracht die erop uit wordt geoefend. De volwassenen shampoo aan de andere kant komt met een vier maal hogere viscositeit uit de fles.

Onder invloed van de kracht die erop wordt uitgeoefend, wordt de volwassenen shampoo dunner. Uiteindelijk is bij volwassenen shampoo een 20 maal hogere kracht nodig om dezelfde viscositeit van baby shampoo te bereiken, die logischerwijs met minder kracht wordt aangebracht.

De gebruikers van beide producten zijn duidelijk verschillend. Het rheologische gedrag is dan ook toegespits op hun specifieke gebruik en gebruikers.


Dit artikel is geschreven door Paul Backer.

Meer weten over gasdetectie voor voor maritieme toepasssingen? Neem contact op via 076-581.22.88 of p.backer@inven.nl

Hoewel alle moeite is gedaan om ervoor te zorgen dat deze publicatie betrouwbaar is, kan geen enkele aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele fouten of weglatingen. Gegevens, maar ook regels en voorschriften kunnen veranderen. Zorg er dus voor altijd de nieuwste versies van regels, normen en richtlijnen bij de hand te hebben. Dit document is slechts informatief en kan niet als bewijsstuk gebruikt worden.

B-One Touch
€2.390,00 €2.195,00
Nieuw: met 7" touch screen

Meer informatie