Viscositeit van Ketchup
Ketchup is een saus die wordt gebruikt bij maaltijden en snacks. Het basisingrediënt is tomatenpuree. In onderstaand experiment is de ketchup in een glazen fles vergeleken met de ketchup in een plastic knijpfles.

Het gedrag van ketchup komt overeen met de vloeicurve van een plastische vloeistof. Er is onder andere een minimale afschuifkracht (yield punt) nodig om een vloeigedrag te gaan vertonen.

Door het toepassen van de Casson methode wordt het gedrag gecorreleerd aan de Casson curve. Hieruit volgt het Yield punt dat iets vertelt over de kracht die nodig is om de ketchup uit de fles te laten stromen. De plastische viscositeit maakt de zachtheid van de ketchup in de mond zichtbaar.


Apparatuur

Specificatie gebruikte apparatuur
Rheometer RM200
Meetsysteem MS-DIN22
Software Rheomatic-P
Temperatuur sturing EVA MS-DIN
Meetbereik 0,5 tot 200 s-1
Temperatuur 20 °C


Meetmethode

De temperatuur controller brengt de temperatuur van de ketchup naar 20 °C. Dit neemt ongeveer 5 minuten. Het ketchup monster zit in meetcup MS-DIN22 die weer in de temperatuur regelaar EVA MS-DIN is geplaatst. De afschuifsnelheid is ingesteld van 0,5 tot 200 s-1. De afschuifkracht wordt gemeten met een RM200 rheometer.

De correlatie van de gemeten vloeicurve met de Casson curve tot 100 s-1 is meer dan 99%. Het Yield punt in Pa komt overeen met de kracht die nodig is om de ketchup uit de fles te laten stromen. De plastische viscositeit correspondeert met de kracht die tong en gehemelte op de ketchup uitoefenen.


Resultaat

De ketchup uit de glazen fles laat een relatief vlakke curve zien. Het Yield punt is 42 Pa en de plastische viscositeit 59 mPa.s.

De vloeicurve van de ketchup uit de plastic knijpfles laat een curve zien die lager start dan de ketchup uit de glazen fles, maar een afschuifkracht die sneller stijgt bij het verhogen van de afschuifsnelheid. De ketchup heeft een Yield punt van 24 Pa en een plastische viscositeit van 208 mPa.s.

Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat de kracht die benodigd is om de ketchup uit de glazen fles te laten stromen twee keer zo groot is dan bij de plastic knijpfles. Waarbij echter de ketchup uit de glazen fles 4 maal zachter in de mond is.


Dit artikel is geschreven door Paul Backer.

Meer weten over gasdetectie voor voor maritieme toepasssingen? Neem contact op via 076-581.22.88 of p.backer@inven.nl

Hoewel alle moeite is gedaan om ervoor te zorgen dat deze publicatie betrouwbaar is, kan geen enkele aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele fouten of weglatingen. Gegevens, maar ook regels en voorschriften kunnen veranderen. Zorg er dus voor altijd de nieuwste versies van regels, normen en richtlijnen bij de hand te hebben. Dit document is slechts informatief en kan niet als bewijsstuk gebruikt worden.

B-One Touch
€2.390,00 €2.195,00
Nieuw: met 7" touch screen

Meer informatie