Formatie
Formatie of bladvorming bepaalt in grote mate de gelijkmatigheid van het papierblad. Doorzicht is de bekende methode om de bladvorming te beoordelen. De 2D Formatie sensor geeft een doorzicht meetresultaat in vlokgrote distributie en een formatie index die zeer goed overeenkomt met visuele waarneming.

De 2D Formatie analyser is gebaseerd op digitale beeld analyse. Een camera is opgesteld tegenover een stroboscoop lichtbron, waartussen zich het papier bevindt. De beelden worden door een geïntegreerde computer geanalyseerd, en de resultaten weergegeven op een 17" monitor. De meetgegevens kunnen worden geëxporteerd naar Excel of ASCII.

De unieke eigenschap van de 2D Formatie analyser is dat gramgewichten van 5 g/m² tot meer dan 600 g/m² kunnen worden gemeten en vergeleken. Verschillen in gramgewicht en opaciteit worden geëlimineerd, door de intensiteit van de stroboscoop lichtbron automatisch te regelen naar een basis beeld grijswaarde.

De 2D Formatie sensor geeft een doorzicht meetresultaat in vlokgrote distributie en een formatie index die zeer
goed overeenkomt met visuele waarneming.

De volgende meetresultaten worden weergegeven op het scherm:

Groot doorzicht beeld van het papier onder de sensor
Formatie index (LT), overeenkomende met visuele waarneming
Vlokgrote distributie in 6 klassen (1, 2, 3, 6, 10 en 16 mm)
Gemiddelde vlokgrote
Vlok anisotropie (Lx, Ly)
Vlok oriëntatie hoek (Ang)

De 2D Formatie analyser is beschikbaar als Laboratorium instrument en in een On-Line uitvoering. Doordat beide systemen gebruik maken van dezelfde sensor techniek , zijn de meetresultaten identiek.